Producent: Azienda Giunta
Azienda Giunta
Opis
Jesteśmy niewielkim, rodzinnym przedsiębiorstwem. Nasze gospodarstwo zajmuje powierzchnię ok. 5 hektarów i położone jest z dala od miasta, w regionie płaskowyżu Cava di Ispica (okolice Modiki), na terytorium wyróżniającym się obecnością antycznych, suchych murów z jasnego kamienia. Od pokoleń nasza rodzina zajmowała się hodowlą bydła, produkcją serów, uprawą zbóż i oliwek. Z biegiem czasu wyspecjalizowaliśmy się w produkcji serów typowych dla naszego regionu. Sery wyrabiamy ręcznie, według tradycyjnych metod z mleka krowiego pochodzącego wyłącznie z lokalnych gospodarstw. Cały proces produkcji wykonujemy sami w naszym małym laboratorium bez użycia przemysłowych rozwiązań, które coraz częściej zastępują tradycję i pracę rąk ludzkich. Metody według których wytwarzamy nasze sery są bardzo zbliżone do metod produkcji serów Ragusano DOP. Mleko miesza się z podpuszczką i pozostawia na około godzinę, po upływie której z mleka formuje się jednolita masa tzw."cagliata". Kolejno masa ta jest cięta odpowiednim narzędziem do momentu, kiedy oddzieli się od serwatki. Otrzymaną masę serową pozostawiamy do fermentacji na 24h, podczas gdy do serwatki dolewa się świeżego mleka i rozpoczyna przygotowanie sera ricotta fresca. Kolejnego dnia przefermentowana masa serowa jest cięta na drobne kawałki. Do nich dodaje się gorącą wodę i powoli rozciąga aż do momentu otrzymania, elastycznej, rozciągliwej, miękkiej masy, z której ostatecznie formuje się provole, caciotte lub niewielkie formy caciocavallo, które 24h muszą spędzić w solance, i zamkają cały cykl produkcyjny. Kilka ostatnich lat do świeżych serów typu caciotta dodajemy przyprawy, które wzbogacają smak tych prostych serów.
Brak komentarzy!