Producent: F.lli Valenziani
F.lli Valenziani
Opis
Nasza rodzina (Valenziani-Costarelli) jest w całości zaangażowana w projekt rolniczy, który prowadzimy. Pełniąc różne funkcje staramy się, aby nasz sposób pojmowania ekologii, szacunku dla prawa i ludzi stały się składnikiem naszej produkcji. Od 2006 roku rozpoczęliśmy etap dywersyfikacji produkcji, która początkowo była monokulturą opartą na owocach cytrusowych. Nowy system jest bardziej zrównoważony i czerpie z synergii różnych elementów produkcyjnych i środowiskowych. Nasze podejście, wraz z korzyściami wynikającymi ze sprzedaży bezpośredniej naszych produktów, pozwoliło nam uruchomić projekty, które dają zatrudnienie całoroczne, nie tylko sezonowe, zatem mają one też pozytywny wpływ na sytuację społeczną w okolicy. Gospodarstwa, które prowadzimy noszą nazwy: Madonnina i Trigona. Madonnina, tam gdzie mieszkamy, wchodzi w skład gminy Carlentini i znajduje się na obszarze pagórkowatym, około 60 m n.p.m. kilkanaście kilometrów od wybrzeża. Jest to gospodarstwo, które charakteryzuje duże zróżnicowanie ukształtowania powierzchni, i choć ma to wyjątkowy walor krajobrazowy, to jednak znacząco komplikuje naszą pracę związaną z produkcją rolną. Trigona znajduje się bardziej w środku lądu, w miejscowości Lentini. Położona jest na terenie równinnym, w pobliżu rzeki, która przyczyniła się do ukształtowania tej żyznej ziemi, dzięki czemu jest ona łatwiejsza w uprawie, choć mniejsza wentylacja sprawia, że teren jest bardziej wystawiony na zimowe i wiosenne przymrozki. Naszą produkcję opieramy na owocach cytrusowych, szczególnie tych czerwonych, jak odmiany Tarocco, Moro oraz Sanguinello. W istocie nasze położenie geograficzne sprzyja uzyskaniu owoców o intensywnym kolorze, dzięki czemu są jedyne w swoim rodzaju. Produkujemy także zwykłe pomarańcze, jak odmiany Naveline, Lanelate i Valencia, mandarynki i klementynki, grejpfruty i cytryny (tak przeznaczone na sok, jak i deserowe). Jesteśmy także producentem gorzkich pomarańczy (do marmolad i kandyzowanej skórki z pomarańczy). Ponadto mamy hodowlę trzody, by produkować wędliny oraz kury dla jajek. Zajmujemy się także zbieraniem aromatycznych ziół śródziemnomorskich, rosnących dziko oraz uprawianych, między innymi liścia laurowego, rozmarynu, tymianku, szałwii i lawendy, kaparów, dziurawca i wielu innych.
Brak komentarzy!