Producent: Antica Dolceria Bonajuto
Antica Dolceria Bonajuto
Opis
Historia Starej Cukierni Bonajuto oraz czekolady z Modiki są nierozerwalnie związane z Francesco Bonajuto, kupcem obracającym lodem, który zainwestował w XIX wieku spore sumy w rozwój produkcji czekolady i lodów w mieście Modica. Z biegiem lat skoncentrował swoją działalność już nie na handlu lodem, ale na produkcji i bezpośredniej sprzedaży czekolady. Z pokolenia na pokolenia rodzina Bonajuto – Ruta przekazywała bezcenne dziedzictwo doświadczenia i umiejętności, które obecnie wykorzystują Franco i Pierpaolo Ruta i z tą samą pasją co ich poprzednicy kultywują tradycje swojej firmy. W kontekście Przedsiębiorstwa Rodzinnego wszyscy wnoszą swój wkład i umiejętności w celu ulepszania tego, co od zawsze stanowiło na rynku krajowym i międzynarodowym o marce i historii czekolady z Modiki. Obecnie firma zatrudnia 10 pracowników, z których połowa to kobiety. Poza historyczną siedzibą w centrum miasta, przedsiębiorstwo otworzyło także inny zakład, aby podołać stale rosnącemu popytowi. Dziś, tak jak i w przeszłości przekazanie know how stanowi jedno z podstawowych zadań firmy. Organizowane są zatem staże mające za przedmiot przygotowanie czekolady w międzynarodowej szkole kucharskiej. Receptury są takie jak zawsze, ale Rodzina jest też zaangażowana w wiele projektów, które mają na celu poszukiwanie tradycji i uczynienie innowacyjnym produktu pozornie tak prostego, jakim jest czekolada. Nie na darmo filozofią przedsiębiorstwa jest: „Smakuje nam powracanie do przeszłości”.
Brak komentarzy!