Producent: Società Agricola Semplice Salsello

Società Agricola Semplice Salsello

Wróć

Opis

Oliwa z oliwek extra virgin SALSELLO bierze swoją nazwę od regionu w którym znajduje się gospodarstwo. Są to okolice Enny, na wysokości około 500 m n.p.m. Wśród wzgórz w głębi lądu, z dala od wszelkich form zanieczyszczeń, rozciągają się długie rzędy drzew oliwnych. Firma została założona w 1977 roku przez Luciano Torregrossę, który w latach 1980-1992 posadził około 2500 drzew oliwnych. Obecnie firma obejmuje 21 hektarów, z czego 12 jest obsadzonych gajami oliwnymi, co daje łącznie 3300 roślin. Odmiany oliwek, wyhodowane są zgodnie ze ścisłymi zasadami uprawy ekologicznej - Nocellara Etnea, Tonda Iblea, Biancolilla, Moresca i Cerasuola. Dziś firmą zarządza rodzeństwo Serafino i Isabella Torregrossa, którzy z wielkim oddaniem i ogromną pasją produkują oliwę z oliwek extra virgin SALSELLO. Przedsiębiorstwo wyposażone jest w dwufazową olejarnię, w której tłoczone są wyłącznie własne oliwki. Pozwala to na przetworzenie oliwek w ciągu kilku godzin od zbioru, a wraz z zastosowaniem najnowocześniejszych technik ekstrakcji pozwala zachować niezmienione właściwości organoleptyczne i chemiczne, uzyskując oleje o bardzo niskich wartościach kwasowości (0,15% aż do granicy dla oliwy extra vergine 0,80%) i dobrą równowagę między filofenolami a nadtlenkami.

Kontakt


via Marchese Mario Grimaldi 8
94100 Enna

Osoba kontaktowa: Torregrossa Serafino e Isabella

Certyfikaty


BIO

Certyfikowana uprawa biologiczna to alternatywny dla rolnictwa konwencjonalnego system uprawy i produkcji płodów rolnych i produktów spożywczych.

Brak komentarzy!

Inne produkty producenta

Brak innych artykułów tego producenta