Wiosna na Sycylii rozpoczyna się znacznie wcześniej niż na stałym lądzie, przynosząc eksplozję kwiatów i nowych roślin. Jest to idealny czas, aby sadzić nowe rośliny lub przeszczepiać te istniejące, jednak jest to również czas, nieoczekiwanych burz, niszczących ulew, silnych wiatrów i nieustannej niepewności w sektorze rolniczym. Nowa roślinność jest bardzo delikatna, podatna na nagłe spadki temperatur, które mogą zahamować ich rozwój lub uszkodzić przyszłe plony.
Lato na Sycylii to sprawa poważna. Dla tych, którzy prowadzą produkcję rolniczą jest to czas bardzo ciężki. Słońce zaczyna świecić od wczesnych godzin porannych a wilgoć często zmniejsza się tylko na chwilę by pozwolić temperaturze wzrosnąć, sprawiając że powietrze staje się ciężkie a panorama pozbawiona głębi. W tym czasie najważniejsze jest regularne nawadnianie sadów i pól uprawnych aby uniknąć strat w produkcji. Dla tych, którzy uprawiają letnie warzywa i owoce jest to czas intensywnej pracy przy zbiorach plonów. Łąki i pastwiska w tym czasie są wysuszone a często spalone przez szalejące pożary, zwierzęta hodowlane karmione są sianem zgromadzonym wiosną lub wypasane są na terenach sztucznie nawadnianych.
Jesień jest dla większości osób końcem wakacyjnego odpoczynku , dla nas - rolników sycylijskich jest momentem, w którym czekamy na deszcz. Letni upał, duchota i pył ustępują miejsca czystemu, jesiennemu powietrzu. Łąki i trawniki zaczynają się zielenić, liście obmywane są deszczem i odzyskują swój intensywny kolor. W tym czasie temperatury w ciągu dnia nie spadają poniżej dwudziestu kilku stopni, a w nocy ustępują chłodowi, dzięki któremu pigmentują cytrusy, które już niebawem będą gotowe do zbiorów. Dojrzewają opuncje figowe i owoce granatu. Dla tych, którzy pragną poznać naszą wyspę, jest to najprawdopodobniej najlepszy czas.
Zima nadchodzi w pełni sezonu pomarańczowego, dlatego dla wielu z nas, producentów cytrusów, jest to czas gorączkowej pracy. Dni są krótsze, ale często słoneczne, dlatego zbiory zaczynamy o świcie, kiedy sady pomarańczowe okrywa jeszcze rosa, która znika razem z pierwszymi promieniami słońca. Także producenci warzyw pracują intensywnie na roli. Podczas gdy większości Europy przykryta jest śniegiem na Sycylii kultywowane są sezonowe uprawy śródziemnomorskie, zarówno te z otwartego pola jak i spod plastikowych tuneli. Łąki bujnie się zielenią, zwierzęta pasą się na otwartych terenach. Jest to czas, kiedy mleko jest najbardziej bogate i to wówczas robi się doskonałe sery. Dla wielu to także najlepszy czas na przycinanie, jako że rośliny odpoczywają, a wiosną odnowią swoje pędy jeszcze przed letnimi upałami.