Producent: L’Arcolaio

L’Arcolaio

Wróć

Opis

Spółdzielnia społeczna L'Arcolaio powstała w Syrakuzach w 2003 roku, a jej głównym celem wypracowanie ścieżki do ponownego włączenia do społeczeństwa i rynku pracy osadzonych z więzienia w Syrakuzach. Początkowo projekt, wspierany przez konsorcjum spółdzielni społecznych CON.SOLIDA.S., przewidywał produkcję chleba i biszkoptów. W ciągu następnych lat stopniowo odchodziliśmy od tego typu produkcji w stronę produktów cukierniczych typowych dla tradycji sycylijskiej. Wreszcie w 2005 roku stworzyliśmy własną markę “Dolci evasioni”. Nazwa naszej spółdzielni, która oznacza po włosku kołowrotek, jest zainspirowana nauczaniem Gandhiego. Uczynił on z kołowrotka symbol wolności, zachęcając do ponownego odkrycia tradycyjnych zawodów oraz spójnego wykorzystania bogactwa własnej ziemi. Od samego początku postanowiliśmy korzystać z rolnictwa ekologicznego, doceniając wartość doskonałych produktów pochodzących z naszych okolic, szczególnie migdałów z Avola. Poza lokalnymi produktami z południowo-wschodniej części Sycylii, do przygotowania naszych wyrobów wykorzystujemy surowce pochodzące z tzw. Sprawiedliwego handlu. Jest to znak solidarności w wymiarze globalnym.

Kontakt


viale Teracati 51/d
96100 Siracusa

Osoba kontaktowa: Pisano Giuseppe

Brak komentarzy!