Producent: Sprigioniamo Sapori
Sprigioniamo Sapori
Opis
Nasza kooperatywa narodziła się jako kontynuacja projektu reintegracji społecznej “Rompete le righe”, który rozwinął się w więzieniach w Ragusie, Modice. Na bazie zdobytego doświadczenia kulinarnego i cukierniczego w 2013 roku założyliśmy działalność wykorzystującą najlepsze praktyki ekonomii zakładów karnych połączone z doświadczeniem cukierniczym. Jest nas pięć osób: Giuseppe, Pino, Andrea, Maria e Giovanni. Jesteśmy głową, sercem i ramieniem kooperatywy, która od lat stwarza warunki do pracy osób przebywających w zakładzie karnym. Dzięki programowi cyklicznej wymiany pracowników, więźniowie zmieniają się w laboratorium, dzięki czemu coraz większa ilość przetrzymanych może przyuczyć się do zawodu, który rozbija monotonię więziennego życia. W laboratorium produkujemy nugaty czyli tzw. torroni oraz innego słodycze na bazie migdałów czy pistacji, będących częścią naszego terytorium i tradycji. Zdecydowaliśmy się na przygotowanie prostych przepisów i łatwo powtarzalnych, tak aby Nunzia, nasz mistrz-cukiernik, mogła w krótkim czasie nauczyć więźniów jak je przygotować. W ciągu ostatnich dwóch lat zrealizowaliśmy dwa laboratoria z produkcji nugatów i innych wyrobów cukierniczych na terenie Case Circondariali w Raguzie. Linia produktów bio jest certyfikowana przez Certificazione Etica ed Ambientale (ICEA). Kto wybiera nasz produkt wybiera dobry smak, aromat, wysoką jakość i i wartość dodaną, jaką nie zawsze zawiera każdy produkt: szacunek do drugiego człowieka, godność jego samego i jego pracy. Nasze produkty łączą w sobie szczególną dbałość o wybór podstawowych składników a także szczególne spojrzenie na osobistą drogę każdego więźnia, zaangażowanego w produkcję, ponieważ ci, którzy pracują nabywają utraconą godność i nowe, użyteczne kwalifikacje zawodowe.
Brak komentarzy!