Producent: Quetzal
Quetzal
Opis
Quetzal jest Spółdzielnią społeczną, która powstała w mieście Modica w 1995 roku. Jesteśmy także członkami CTM Altromercato oraz AGICES (Zgromadzenie Ogólne na rzecz Równego Handlu we Włoszech) i mamy za cel promowanie równego I solidarnego handlu, działanie na rzecz zrównoważonego środowiska i tworzenia miejsc pracy, nie tylko na naszej wyspie, ale i na świecie. Kilka lat po założeniu Queztal, otworzyliśmy zakład, który produkuje czekoladę Modicana, wyrób cukierniczy typowy dla naszych okolic, który cechuje poddawanie obróbce składników w niskich temperaturach. Z tego powodu cukier zawarty w masie nie rozpuszcza się i stanowi o typowej dla tej czekolady grudkowatości. Dziś w zakładzie pracuje 6 osób wspomaganych przez kilkunastu ochotników. Dobór surowców, które wykorzystujemy w produkcji naszej czekolady jest starannie obwarowany spełnieniem kryteriów. Wybieramy produkty biologiczne posiadające certyfikaty świadczące o tym, że pochodzą z uczciwego i solidarnego handlu, tam gdzie to możliwe wybieramy lokalnych dostawców. Uwaga przywiązywana do wyboru nie ogranicza się tylko do surowców, ale także elementów pozornie drugorzędnych, jak na przykład opakowania. Nieliczne i proste składniki naszych tabliczek czekolady pozwoliły nam otrzymać świadectwo VeganOK, zaś nasza czekolada jest wolna od glutenu, laktozy i lecytyny sojowej, to cecha, która pozwala cieszyć się nią także przez konsumentów nie tolerujących tych składników. Nie dodajemy masła kakaowego, a wykorzystujemy jedynie to zawarte naturalnie w ziarnach, przez co czekolada Modicana zawiera mniej tłuszczu. Z jednej strony czekolada z Modiki cieszy się wiekowymi tradycjami, a jednak staramy się też szukać nowych smaków i próbować nowych kombinacji, w oparciu o doświadczenia rynkowe, które obserwujmy i z którymi mamy do czynienia. Czekolada jest dla nas pretekstem do zacieśniania kontaktów (z producentami, pośrednikami, konsumentami) oraz tworzenia kultury i “polityki” rozumianej jako okazja do rozmowy o kontaktach gospodarczych na świecie i niektórych “wymierających” produktach spożywczych i wyjątkowych sposobach ich tworzenia.
Brak komentarzy!