Producent: DipasQuale

DipasQuale

Wróć

Opis

Od 1959 roku nasza rodzina zajmuje się produkcją typowych sycylijskich serów. Przestrzegamy technik i sekretów przekazywanych przez wieki, z pokolenia na pokolenie, które pozwalają zachować stary smak lokalnych produktów, przechowując niezmieniony w czasie najważniejszy składnik: pasję do rzeczy naturalnych. Wszystko zaczęło się w małym sklepie otwartym w centrum Ragusy, na Sycylii. Sklep był mały, ale zaopatrzony w godne pozazdroszczenia produkty sycylijskie: po trochu wszystkiego, ale głównie sycylijskie sery, które Carmelo Dipasquale wybierał i osobiście pozostawiał by dojrzały w starożytnych, naturalnych grotach w centrum miasta. To dojrzewanie odbywa się przy pomocy tajników przekazywanych przez wieki, od czasu gdy Rzymianie uznali, że na tej ziemi, bogatej w rzeki, doliny, góry i łagodne pagórki, można poświęcić trochę lasów, aby mieć miejsce do wypasania bydła i owiec. Od tego czasu Ragusa stała się „ziemią serów”, z których niektóre dotarły na szczyty światowej sztuki gastronomicznej, jak na przykład ser Ragusano DOP o charakterystycznym kształcie równoległościanu oraz inny, Provola Iblea. Na szczęście, podczas gdy jedne rzeczy pozostają takie same, inne się zmieniają. Dziś wybór naszych produktów jest dostępny na tej stronie, choć żywimy nadzieję, że kiedyś odwiedzicie nas i będziemy mogli się spotkać i poznać twarzą w twarz.

Kontakt


C.so Italia 387
97100 Ragusa

Osoba kontaktowa: Dipasquale Emanuele

Certyfikaty


DOP

Chronione Oznaczenie Geograficzne używane do opisu produktu rolnego lub artykułu spożywczego, który pochodzi z danego regionu, posiada specyficzne cechy powiązane z pochodzeniem geograficznym.

Brak komentarzy!

Inne produkty producenta

Brak innych artykułów tego producenta