Producent: Caseari DiVenti
Caseari DiVenti
Opis
Nasze gospodarstwo serowarskie narodziło się z ambitnego projektu, który rozwinęliśmy w ciągu ostatnich 10 lat naszej działalności i 80 lat od kiedy nasz ojciec Vincenzo, aby utrzymać rodzinę wypasał owce lokalnych ziemian i wracał do domu z darami ziemi, zebranymi kiedy przebywał na łąkach z trzodą. My, urodzeni tutaj na ziemiach Calascibetta, średniowiecznego miasteczka w głębi wyspy, odziedziczyliśmy miłość do wsi i naszego terytorium, nawet jeżeli każdy wyraża ją inaczej: Salvatore hoduje bydło, Giuseppe wyspecjalizował się w uprawie warzyw, pszenicy i mechanice, Antonio w uboju a ja, Pietro, w hodowli owiec. Dzisiaj wspólnie z moją rodziną zajmuję się naszym gospodarstwem “Caseari DiVenti”, położonym wzdłuż drogi Tresauro, gdzie hodujemy owce rasy Comisana, które wypasają się wolnych pastwiskach, gdzie skubią spontanicznie pojawiającą się rośliny i te zasiane przez nas. Uprawiamy również własny szafran, który wykorzystujemy do produkcji “Piacentinu Ennese”, owczego sera, który jest oczkiem w naszej głowie. Należymy do konsorcjum działającego na rzecz ochrony Piacentinu Ennese, od momentu jego powstania produkujemy 300 form sera rocznie. Produkujemy również sery owcze różnego typu, które sami sezonujemy od kilku tygodni do kilku miesięcy. Kontynuujemy tradycyjne metody serowarstwa, jednocześnie dedykując wiele uwagi normom higieny . Jesteśmy częścią konsorcjum, które zajmuje się ochroną produkcji sera Piacentinu Ennese. Od utworzenia konsorcjum produkujemy ponad 300 form rocznie; wytwarzamy także ser pecorino w wielu rodzajach, który dojrzewa u nas zarówno przez kilka tygodni, jak i wiele miesięcy. Przestrzegamy tradycyjnych metod przygotowania naszych serów, poświęcając przy tym wiele uwagi normom sanitarnym produkcji i obróbki surowca, co pozwoliło zaliczyć ser Piacentinu Ennese do grupy produktów Slow Food.
Inne produkty producenta
Brak innych artykułów tego producenta
Brak komentarzy!