Producent: Apicoltura nomade BIO BIO di Coco Antonino
Apicoltura nomade BIO BIO di Coco Antonino
Opis
Mam na imię Antonio i jestem Sycylijczykiem. Moje pierwsze "kontakty" z pszczołami datowane są na 1981 rok. Miałem wtedy dwadzieścia lat i starałem się zostać pszczelarzem, przechwytując w gajach cytrusowych roje pszczół, które przygotowywały się właśnie do obsypania otaczającego je świata cytrusowymi zapachami na przełomie kwietnia i maja. Od tego czasu zrodziła się i trwa po dziś dzień moja miłość do pszczół i pszczelarstwa. Profesjonalne pszczelarstwo w moim wydaniu rozpoczęło się kilka lat później, gdy stałem się członkiem sycylijskiej spółdzielni pszczelarskiej, w ramach której utrzymywaliśmy około 400 uli wędrownych, przemieszczając się z nimi między Noto a Mesyną. Pasożytnicza plaga o nazwie „varroa” oraz wszechobecne trudności wynikające ze wspólnej pracy, zniszczyły znaczną część naszych uli. Przez kolejne dziesięć lat poświęcałem się projektom zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, gdzie pszczoły i pszczelarstwo miały zapewnione miejsce, a ja przemieszczałem się pomiędzy Ameryką Łacińską, Afryką Północną i Europą Wschodnią. Po powrocie na Sycylię poświęciłem się edukacji ekologicznej, szkoleniom z pszczelarstwa ekologicznego i hodowli pszczół. Od 2004 roku zajmuję się wyłącznie pszczelarstwem; na obecną chwilę posiadam pasiekę wędrowną liczącą około 400 uli organicznych. Radości i trudy pszczelarstwa dzielę z Salvo, młodym zwolennikiem medycyny niekonwencjonalnej oraz z Gaetano, technologiem żywności. Wspólnie stanowimy o sile i rozwoju ekologicznego gospodarstwa pszczelarskiego o nazwie BIO BIO, które produkuje pyłek kwiatowy, propolis, mleczko pszczele, różnorodne produkty na bazie miodu, a zwłaszcza wiele rodzajów miodów wielo- i jednokwiatowych.
Brak komentarzy!