Mamy szczęście mieszkać w miejscu bogatym w plony

Sycylia jest ziemią niezwykle hojną, bogatą w żyzne ziemie, wodę, słońce. Nasze ziemie są różnorodne pod względem klimatycznym, tak samo jak zróżnicowane są konteksty geologiczne, które się na nie składają. To zróżnicowanie środowiska przekłada się na bogactwo produktów rolnych szczycących się długowieczną tradycją. Dzięki kontaktom z doświadczeniami kulinarnymi innych ludów, dziedzictwo kulinarne Sycylii nie ma sobie równych. Równiny, wzgórza, góry oraz morze Sycylii, w połączeniu z porami roku typowymi dla klimatu śródziemnomorskiego, oferują owoce i warzywa przez cały rok, a także oliwę, wino, sery i mięso. Nasz tradycyjny przemysł spożywczy jest w stanie przetworzyć te surowce w przetwory słodkie i słone, wędliny, przetwory rybne w oleju i soli, słodycze, makarony i wiele innych. Szacunek dla bioróżnorodności jest zasadą, która nam przyświeca i naszym wielkim bogactwem, którym dzisiaj chcemy podzielić się w Wami.